ÇOCUKLAR İÇİN GÜNEŞ OL PROJESİ KARS - KOZAN KÖYÜ
ANADOLU KÖY OKULU VE ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME

HAZİRAN - EYLÜL 2018

Psikososyal destek ve eğitim çalışmaları kapsamında köyde yaklaşık 10-12 kişilik gönüllü bir ekip 2-3 hafta süresince köyde kalarak inşaata destek olmuştur. İnşaata ayrılan vakit dışındaki her saat köydeki çocuklara ayrılmıştır ve bu zaman dilimlerinde çocuklar ile sanat ve oyun aktiviteleri yaparak psikososyal destek ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu aktiviteler sırasında çocuklara ihmal ve istismar hakkında eğitim verilmiştir ayrıca şiddetsiz iletişim ile ilgili atölyeler gerçekleştirilmiştir. Köyde karşılaşılan tüm zorluklarla ekip bir bütün olarak ve birbirine yardım ederek ve destek olarak başa çıkabilmiştir ve bu durum yöre halkı ve çocuklar için şiddetsiz iletişim bağlamında önemli bir örnek teşkil etmiştir.

Psikososyal çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen psiko-eğitimler ve bilinçlendirici çalışmalar aracılığıyla travma çözme ve başa çıkma ile ilgili bilgiler verilmiştir; yöre halkında ve çocuklarında sorun çözme becerileri ve kendilerine yardım etme yolları edinmeleri sağlanmıştır. Ebeveynlere çocuklarını ihmal ve istismardan koruyacak bilgi ve beceriler kazandırılmıştır. Çocuk ve ergenlere şiddet içerikli durumlarda kendilerini koruyacak bilgi ve beceri kazandırılmıştır.

Aileler orada bulunan ekibimizi rol model alarak çocuklarını onlar gibi okumuş olarak görmek istedikleri için çocuklarını okula göndermek ile ilgili heveslenmişlerdir ve çocuklarını okula göndermeyen aileler için yeni inşa edilen okulun evlerine yakın olması büyük bir kolaylaştırıcı olmuştur ve hava koşulları bahane edilerek çocukların okula gönderilmemesi durumu ortadan kalkmıştır ve bölge çocuklarının eğitim hakkına erişimin engellenmesi sona ermiştir.

Proje Direktörü: Ayten Zara
Proje Koordinatörü: Esra Zırhlıoğlu
Proje Teknik Destek Koordinatörü: Sinan Kaan Yerli
Proje Asistanı: Beyza Köseoğlu
Çözüm Ortakları: Atakan Karabağ (Sarıkamış İlçe Milli Eğitim Md.), Didem Sercan (US’lu İnsan Grubu), Yücel Altun (Çocuklar için Güneş Ol-ESAS7)
Proje Gönüllüleri:Beril Didem Sercan, Nazlı Yıldız, Özlem Zeynep, Sena Bekar, Yaşar Kaan Demir

PROJEMİZİN VİDEOSU

Birlikte güneş olmaya devam edelim...

Bunu inancımızla başaracağız